Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,2 kg szynki bez kości i skóry
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Reklama

Na jarzynkę:

  • 1 mały kalafior
  • 1 kalafior romanesco
  • pęczek marchwi
  • łyżka masła
Przygotowanie:
Reklama
  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż szynkę i obsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do brytfanki. Polej bulionem, oprósz przez sitko mąką i obsyp posiekaną cebulą. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około godziny, aż mięso będzie miękkie.
  3. Warzywa oczyść. Kalafiory podziel na różyczki. Marchew pokrój na plasterki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente (5–6 minut), osącz. Pieczeń wyłóż na półmisek i pokrój w plastry.
Reklama
Reklama
Reklama