Składniki:
Składniki na 16 porcji:
- 2 kg surowej szynki
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2–3 cebule
- po kilka ziaren pieprzu czerwonego i ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Sposób wykonania:
1. Cebulę pokrój na plastry, wymieszaj z ziarnami czerwonego pieprzu, ziela angielskiego i pokruszonymi liśćmi laurowymi, wlej wino.
2. Szynkę opłucz, osusz, zdejmij skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, natrzyj solą i zmielonym pieprzem, przełóż do dużego naczynia, zalej przygotowaną marynatą, przykryj, odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni.
3. Szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch natnij w kratkę, ułóż na blasze lub w żaroodpornym naczyniu.
4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 2 godz., podlewając najpierw marynatą, a potem wytworzonym sosem.