Szynka z limonkami - przepis

Opublikowano: 07.08.2012, 07:13
Reklama
Składniki:
- surowa szynka bez kości i skóry (ok.2 kg)
- 5 limonek
- słoik dżemu pomarańczowego
- pół szklanki bulionu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii)
- 3 łyżki oleju
- mielona papryka
- garść goździków
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Szynkę umyj, oczyść, osusz. Obwiąż nicią kuchenną, formując kształtną pieczeń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Posiekane zioła wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, miodem, musztardą, olejem oraz sporą szczyptą mielonej papryki, soli i pieprzu. Szynkę natrzyj ziołami. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Następnie podlej bulionem, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dalej piecz 1,5 godziny, często polewając sosem z pieczenia.
- Gotową szynkę wyjmij, usuń nici, posmaruj dżemem. Obłóż plasterkami limonek, mocując je do mięsa goździkami. Plasterki limonek również posmaruj dżemem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama