Reklama
Składniki:
  • surowa szynka bez kości i skóry (ok.2 kg)
  • 5 limonek
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • pół szklanki bulionu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii)
  • 3 łyżki oleju
  • mielona papryka
  • garść goździków
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Szynkę umyj, oczyść, osusz. Obwiąż nicią kuchenną, formując kształtną pieczeń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  2. Posiekane zioła wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, miodem, musztardą, olejem oraz sporą szczyptą mielonej papryki, soli i pieprzu. Szynkę natrzyj ziołami. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Następnie podlej bulionem, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dalej piecz 1,5 godziny, często polewając sosem z pieczenia.
  3. Gotową szynkę wyjmij, usuń nici, posmaruj dżemem. Obłóż plasterkami limonek, mocując je do mięsa goździkami. Plasterki limonek również posmaruj dżemem. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Reklama
Reklama
Reklama