Szynka w winie czerwonym

Opublikowano: 22.11.2007, 15:03
Reklama
Składniki:
- 2 kg surowej wieprzowej szynki
- kilkanaście goździków
- pieprz w ziarnach
- pieprz mielony
- ziele angielskie
- liście laurowe
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, lekko ponacinać wierzch. Cebule pokroić, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i sól, wlać wino. Mięso natrzeć solą i pieprzem, zalać przygotowaną marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 1–2 doby. Osączyć, piec 2 godz. temp. w 180°C, polewając marynatą i wytwarzającym się sosem. Ciepłą pieczeń naszpikować goździkami, pół godziny przed końcem pieczenia można mięso obłożyć rajskimi jabłuszkami i małymi cebulkami. Podawać z żurawinami lub borówkami.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama