Składniki:
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego
- kajzerka
- duże jajko lub 2 małe
- 3/4 szklanki śmietany 30-proc.
- średnia czerwona cebula
- szczypta mielonej kolendry
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Śmietanę wlej do miseczki, włóż do niej kajzerkę i odstaw na kilka chwil. Gdy zmięknie, wyjmij i lekko odciśnij. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego kajzerkę. Czerwoną cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Do masy mięsnej dodaj startą cebulę i wymieszaj. Jajka wybij na talerzyk, a następnie wlej do mięsa i bardzo starannie wyrób. Dopraw do smaku solą, mieloną kolendrą i szczyptą mielonego czarnego pieprzu.
3. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy małe klopsiki. Na rozgrzanym oleju smaż je na rumiano z każdej strony. Podawaj z żurawiną i ziemniakami. Możesz też gotować klopsiki 20 min w wodzie, a po ostygnięciu usmażyć.