Reklama
Składniki:
60 dag wołowiny zrazowej,
5 dag słoniny,
3 łyżki smalcu,
szklanka ciemnego piwa,
3 cebule,
4 ziemniaki,
3 marchwie,
korzeń pietruszki,
kawałek selera,
mielona czerwona,
papryka,
pieprz,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Umyc i osuszyć wołowinę. Słoninę pokroić na cienkie słupki i naszpikować nią mięso. Mięso natrzeć solą i podsmażyć na dwóch łyzkach smalcu. Przełożyć do rondla. Obrane cebule pokroić w plasterki i zeszklić na reszcie smalcu. Obrane ziemniaki pokroić w cząstki, marchew i pietruszkę oskrobać, opłukać, pokroić na plasterki. Obrany seler pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wsypać do mięsa. Wlać piwo. Dodać paprykę i pieprz do smaku. Przykryć. Dusić dwie godziny na małym ogniu. Pokroić w plastry. Polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama