Szpinakowa cielęcina

Składniki:
1,5 kg zadniej cielęciny,
sól,
pieprz,
łagodna papryka,
2 łyżki oleju,
1/2 szklanki rosołu z kostki.
Farsz:
30 dag mrożonego szpinaku,
3 dag masła,
1 łyżka mąki,
1 jajko,
1/4 szklanki śmietany,
1 łyżka startego sera żółtego.
Przygotowanie:
Farsz: na stopionym maśle zarumienić mąkę. Dodać szpinak, smażyć 3 min. Wlać śmietanę. Wsypac starty żółty ser. Posolić. Popierzyć. Dusić kwadrans na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtko roztrzepać i wymieszać ze szpinakiem. Ubić pianę z białka. Ostrożnie wymieszać z masą szpinakowa. Mięso: naciąć wzdłuż, rozłożyć. Wyłożyć nadzienie szpinakowe, zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Włożyć do nasmarowanej olejem brytfanny, zrumienić. Zalać bulionem. Piec w temp. 200 st. C przez 60 minut.

