Jak zrobić szparagi z makaronem? Oto prosty przepis na szparagi z kurczakiem oraz pomysły na dodatki do tej pysznej potrawy
Makaron ze szparagami i kurczakiem to pyszna propozycja na obiad i szybki lunch. Możesz przygotować go na bazie makaronu tagliatelle, świderków czy spaghetti. Sprawdzą się także kokardki, kolanka lub makaron orzo. Szparagi możesz połączyć także z beszamelem, sosem śmietanowym, a także suszonymi pomidorami i łososiem.
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle albo świderków,
 - pęczek zielonych szparagów,
 - 100 g zielonego groszku,
 - 100 ml wody z gotowania makaronu,
 - 150 g pomidorków koktajlowych,
 - 150 g tartego parmezanu + do posypania,
 - łyżeczka oregano,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 3 łyżki klarowanego masła,
 - 5 łyżek oliwy,
 - sól,
 - pieprz,
 - szczypta mielonego chili (opcjonalnie).
 
Przygotowanie:
- Szparagi i pomidorki umyj. Pomidorki przekrój na połówki, a ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój pozostałą część na kawałki (ok. 2-3 cm).
 - Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 100 ml wody i odstaw. Makaron odcedź.
 - Na patelni rozgrzej oliwę (zamiennie możesz użyć masła) i podsmaż szparagi przez ok. 5-7 minut. Muszą się dobrze zrumienić z każdej strony.
 - Pod koniec smażenia dodaj czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
 - Na osobnej patelni podsmaż umytego i pokrojonego w kawałki kurczaka z dodatkiem soli i pieprzu.
 - Kiedy się mocno zrumieni, a skórka zrobi się chrupiąca, dodaj całość do szparagów z czosnkiem.
 - Dodaj odcedzony makaron, groszek oraz wodę makaronową i parmezan. Całość energicznie mieszaj i podsmażaj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.
 - Na koniec dopraw do smaku i dodaj pomidorki koktajlowe.
 - Podawaj ze świeżymi ziołami i pestkami słonecznika.
 

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Zamiast sosu serowego świetnie sprawdzi się także beszamel i sos śmietanowy. Zrobisz go najłatwiej przy pomocy śmietanki 30 lub 36%, ponieważ nie zwarzy się ona podczas gotowania. Przyda się też woda makaronowa, ale w mniejszej ilości - wystarczy ok. 40 ml.
Sos śmietanowy możesz zagęścić także odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Do sosu śmietanowego dodaj ulubione przyprawy - sprawdzi się przede wszystkim majeranek i koperek, ale możesz dowolnie eksperymentować.

Makaron ze szparagami: dodatki
Świetnym dodatkiem do szparagów z makaronem będzie też łosoś oraz inne dodatki rybne, np. anchois. Sprawdzą się także suszone pomidory, oliwa truflowa oraz pokrojona w kostkę gotowana szynka.
Jeśli chcesz zrobić z tego dania przekąskę w amerykańskim stylu, wykorzystaj sos serowy oraz podsmażony, chrupiący boczek. Szparagi bardzo lubią takie towarzystwo.
	Czytaj także:
	Sałatka ze szparagami
	Szparagi z łososiem
	Sos do szparagów

