Składniki:
boczek
bułka tarta
jajko
smalec
Przygotowanie:
Kupiłam trzy płaty grubości ca 1 cm każdy boczku z kością, razem 420 gram. Miały być z niego skwarki (nie problem te kostki odkroić), ale zrobiłam sznycle i bardzo dobrze :) Kto sprawdzi, przyzna mi rację, nie wątpię. Wzięłam więc: - 420 g boczku z kością - 50 g (1 szt) jaja - 50 g bułki tartej - 30 g smalcu Jajko roztrzepałam w miseczce, boczek pobiłam młotkiem kuchennym, dosyć mocno, bo scieniał o połowę, potem go zanurzyłam z obu stron w jajku i następnie obtoczyłam w bułce tartej. Usmażyłam na patelni na smalcu, z obu stron. 100 g tego sznycla zawierało: - białko - 12 g - tłuszcz - 58,72 g - węglowodany - 8,40 g - B : T : W = 1 : 4,9 : 0,7 Bardzo smaczny! Nie wiem, czy nie spróbuję zrobić jeszcze kiedyś z podgardla :) No i może następnym razem poeksperymentuję z przyprawami.