Reklama
Składniki:

- 1 szczupak, ok. 1,2 kg
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- cukier do smaku
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 jajko na twardo
- 1 cytryna
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Rybę spraw, zachowaj jednak łeb (usuń tylko skrzela i oczy), oskrob z łusek, umyj i osusz, wykrój mięso, uważając, by nie uszkodzić skóry, oczyść je z ości, zmiel. Włoszczyznę opłucz, obierz, zalej wodą, dodaj przyprawy, ugotuj wywar, przecedź.

Do zmielonej ryby dodaj drobno posiekaną umytą natkę pietruszki, surowe żółtko, tartą bułkę, przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, na końcu dodaj ubitą z białka sztywną pianę – farsz delikatnie wymieszaj.

Reklama

Rybę napełnij farszem, ścisło zszyj bawełnianą nicią, włóż do wywaru, gotuj godzinę na bardzo małym ogniu, ostudź, pokrój w plastry, ułóż na półmisku, obłóż plasterkami marchewki, cytryny i jajka. Żelatynę rozpuść w wywarze, zalej rybę, zastudź.

Reklama
Reklama
Reklama