Reklama
Składniki:

80 dag królika (comber),
4 ząbki czosnku,
2 łyżki mieszanych ziół przyprawowych (majeranek, estragon, bazylia),
15 dag maleńkich cebulek (najlepiej szalotek),
20 dag śliwek węgierek,
sól,
pieprz,
1/2 łyżki oliwy.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte mięso pkroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Kostki mięsa wymieszać z przetartym czosnkiem i rozkruszonymi ziołami przyprawowymi, włożyć do miski, przycisnąć, przykryć. Włożyć do lodówki na cztery godziny. Umyte cebulki obrać i opłukać. Śliwki wydrylować. Kostki mięsa, cebulki i śliwki nadziać kolejno na szpadki. Posmażyć na patelni. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić wodą. Przykryć. Udusić. Na półmisku położyć warstwę ziemniaków purée posypanych posiekaną nacią pietruszki. Na ziemniakach ułożyć szaszłyki.

Reklama
Reklama
Reklama