Reklama
Składniki:

- 32 krewetki black tiger
- 32 małże mrożone lub marynowane
- ananas
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii

Reklama

Marynata:
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 siekane ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy sambal oelek
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2–3 gałązki siekanej kolendry

Marynata do ananasa:
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1 limonki
- łyżeczka siekanego marynowanego imbiru
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 8 listków mięty

Przygotowanie:

1. Składniki marynaty wymieszać.

2. Rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki i małże zamarynować. Nabić na przemian na duże wykałaczki.

3. Składniki marynaty do ananasa wymieszać. Ananasa pokroić w plastry i zamarynować.

4. Grillować około 15 minut z obranym i pokrojonym w plastry ananasem z marynaty.

5. Podawać na plastrach ananasa posypane prażonymi orzeszkami pinii.

Reklama

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"

Reklama
Reklama
Reklama