Szaszłyki z krewetek i małży z ananasem z grilla

Składniki:
- 32 krewetki black tiger
- 32 małże mrożone lub marynowane
- ananas
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
Marynata:
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 siekane ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy sambal oelek
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2–3 gałązki siekanej kolendry
Marynata do ananasa:
- 1/2 szklanki oliwy
- sok z 1 limonki
- łyżeczka siekanego marynowanego imbiru
- łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 8 listków mięty
Przygotowanie:
1. Składniki marynaty wymieszać.
2. Rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki i małże zamarynować. Nabić na przemian na duże wykałaczki.
3. Składniki marynaty do ananasa wymieszać. Ananasa pokroić w plastry i zamarynować.
4. Grillować około 15 minut z obranym i pokrojonym w plastry ananasem z marynaty.
5. Podawać na plastrach ananasa posypane prażonymi orzeszkami pinii.
Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"