Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

- 50 dag cielęciny (ewentualnie fileta z indyka lub kurczaka)
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżki oleju

Reklama
Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, skropić sokiem z cytryny, natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Każdy pasek mięsa posmarować jogurtem, położyć na nim listki bazylii, zwinąć w ślimaka. Nadziewać ślimaki po 2–3 na drewniane szpadki do szaszłyków, w ten sposób, by patyczek jednocześnie spinał zwinięte mięso, skropić olejem, ułożyć na ruszcie lub w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 200°C, piec 15–20 minut.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama