Szaszłyki wieprzowe z rozmarynem

Opublikowano: 13.09.2011, 09:13
Reklama
Składniki:
- 60 dag surowej szynki
- 12 gałązek rozmarynu
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu worcester
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Włóż do miski.
2. Wino wymieszaj z sosem sojowym i sosem worcester oraz płynnym miodem (nie sól marynaty, bo sos sojowy jest wystarczająco słony).
3. Marynatą zalej przygotowane mięso. Przykryj i odstaw na dobę do lodówki.
Reklama
4. Następnego dnia na gałązki rozmarynu nadziewaj po kilka kawałków mięsa i ponownie odłóż na godzinę (aby przeszło zapachem przyprawy). Smaż na patelni grillowej lub grillu, smarując olejem. W trakcie grillowania szaszłyki kilkakrotnie obracaj. Podawaj z frytkami.
Reklama
Reklama
Reklama