Reklama
Składniki:

- 60 dag surowej szynki
- 12 gałązek rozmarynu
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu worcester
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Włóż do miski.

2. Wino wymieszaj z sosem sojowym i sosem worcester oraz płynnym miodem (nie sól marynaty, bo sos sojowy jest wystarczająco słony).

3. Marynatą zalej przygotowane mięso. Przykryj i odstaw na dobę do lodówki.

Reklama

4. Następnego dnia na gałązki rozmarynu nadziewaj po kilka kawałków mięsa i ponownie odłóż na godzinę (aby przeszło zapachem przyprawy). Smaż na patelni grillowej lub grillu, smarując olejem. W trakcie grillowania szaszłyki kilkakrotnie obracaj. Podawaj z frytkami.

Reklama
Reklama
Reklama