Szaszłyki wieprzowe z grilla

Opublikowano: 21.06.2010, 11:14
Reklama
Składniki:
- 60 dag szynki wieprzowej
Reklama
Marynata do mięsa:
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine)
- gałązki świeżego rozmarynu
- sok z jednej dorodnej cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Szynkę umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w dość grube plastry, a potem w kostkę.
2. Przygotuj marynatę: oliwę z oliwek wymieszaj z listkami rozmarynu, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową marynatę wymieszaj z kawałkami mięsa. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na 6 godzin, by się przemacerowało.
3.Potem kawałki szynki nadziewaj na szpadki lub patyczki. Opiekaj na grillu przez 15–20 minut.
Reklama
4. Gotowe szaszłyki podawaj z połówkami pieczonych ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama