Reklama
Składniki:

- 20 dag filetu z łososia
- 5 dag liści szpinaku
- 5 dag masła
- 1,5 łyżki curry w proszku
- 15 dag kuskusu
- 2 upieczone czerwone buraki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- świeży ogórek
- 2 gałązki rozmarynu
- pęczek świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
- sól
- pieprz
- oliwa

Reklama
Przygotowanie:

1. Upieczone buraczki obierz i zetrzyj na tarce. Do kuskusu dodaj curry, oliwę i buraki, wymieszaj, dopraw posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Przerzuć kuskus do nagrzanego garnka i zalej wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kaszki, zagotuj i odstaw z ognia w ciepłe miejsce.

2. Łososia pokrój w kostkę o boku 2 cm, marynuj 30 min w posiekanej kolendrze i czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i 5 łyżkach oliwy. Nabij na gałązki rozmarynu i obsmaż na patelni, polewając marynatą. Jogurt wymieszaj z posiekanym ogórkiem, kolendrą, solą i pieprzem.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, rozgnieciony czosnek, szpinak i smaż 1–2 minuty. Wyłóż go na talerze, na nim ułóż kuskus z buraczkami, uprzednio spulchniony widelcem. Na wierzchu połóż szaszłyki z łososia, udekoruj kolendrą i pomidorkami, polej oliwą i posyp pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama