Szalotki po grecku

Składniki:
45 dag cebulek szalotek,
3 łyżki oliwy z oliwek,
3 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki octu winnego,
3 łyżki białego wina wytrawnego,
1 łyżka pasty pomidorowej,
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki,
2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę,
sól,
pieprz,
posiekane liście selera do dekoracji.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać obrane szalotki i mieszając, obsmażać 3-5 minut, aż zaczną nabierać brązowej barwy. Dodać miód i smażyć 30 sekund na dużym ogniu, następnie wlać ocet winny i wino, dokładnie wymieszać. Mieszając dodać pastę pomidorową, seler oraz pomidory i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu 5-6 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić, aż potrawa nieco ostygnie. Przybrać posiekanymi liśćmi selera i podawać na ciepło lub na zimno, po schłodzeniu w lodówce.