Składniki:
- 4 plasterki żółtego sera Gouda z ziołami
- 30 dag grubszego makaronu, np. rurek
- mała cukinia
- 10 dag szynki w plasterkach
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- olej
- 1 jajko
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, cukinię umyć, pokroić na plasterki. Cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać, plasterki szynki pokroić na paski. Na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać szynkę, przesmażyć, dodać plasterki cukinii, przesmażyć, poddusić. Przesmażone składniki wymieszać z makaronem, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do natłuszczonej olejem żaroodpornej formy. Jajko rozkłócić ze śmietaną, masą polać makaron, posypać pokrojonymi na paski plasterkami sera, zapiekać ok. 25 minut w 200°C.
Źródło: "Przyjaciółka"