Strudel z karpiem i kiszoną kapustą

Składniki:
- 60 dag filetu z karpia
- 60 dag ciasta francuskiego
- 50 dag ugotowanej kiszonej kapusty
- 20 dag ugotowanych suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny
- jajko
- 50 ml mleka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Karpia oczyść. Zamarynuj w soli i pieprzu, skórce startej z cytryny i pokrojonej cebuli. Kapustę osącz i posiekaj, przesmaż na oliwie z czosnkiem, drugą cebulą i posiekanymi grzybami.
2. Ciasto pokrój na 2 prostokąty, z których jeden będzie szerszy wzdłuż dłuższej krawędzi o 4 cm. Jajko roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Na węższym kawałku ciasta ułóż warstwami ostudzoną kapustę i kawałki ryby. Przykryj szerszym kawałkiem, sklej, ponacinaj wierzch w poprzek jak kaloryfer. Strudel posmaruj jajkiem rozmąconym w mleku i wstaw do lodówki na 20 min, by ciasto stężało. Piecz 15 min w temp. 200 st.