Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 grube plastry ligawy lub rostbefu
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • łyżeczka koncentratub pomidorowego
Reklama
Przygotowanie:
  1. Plastry mięsa obficie posypać świeżo utłuczonymi ziarnami pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść n a niej steki i smażyć po 2–3 min z każdej strony. Potem zm niejszyć ogień i smażyć je jeszcze 3–4 min co jakiś czas obracając. Zdjąć z patelni, szybko przykryć, by nie wystygły.
  3. Na maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć papryką, zamieszać. Podlać winem i bulionem, dodać koncentrat. Zagęścić gotując na małym ogniu, przetrzeć przez sito.
  4. Steki podawać z sosem.
Reklama
Reklama
Reklama