Reklama
Składniki:

- 4 steki wołowe z biodrówki (po 20 dag)
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- płaska łyżeczka rozmarynu
- płaska łyżeczka tymianku
- 4 łyżki koniaku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

Reklama

Sos:
- 2 czerwone papryki
- żółta papryka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30 proc. tł.)
- 2 łyżki masła
- mielony biały pieprz
- sól
- szczypta cukru

Przygotowanie:

1. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, koniakiem oraz sporą ilością pieprzu. Tak powstałą marynatą nasmaruj mięso
i odstaw do lodówki na 3 godziny.

2. Papryki ułóż na blasze i piecz 30 minut w temp. 200 stopni, aż skórka zbrązowieje. Wyjmij i lekko ostudź. Zdejmij skórkę i usuń pestki. Paprykę przełóż do blendera i zmiksuj na miazgę.

3. W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj paprykowe purée. Zagotuj, dopraw solą, białym pieprzem i szczyptą cukru. Zestaw z ognia i dodaj masło.

Reklama

4. Patelnię grillową rozgrzej, połóż zamarynowane kotlety i smaż 3–4 minuty z obu stron. Przed końcem smażenia oprósz solą. Steki ułóż na talerzu i polej sosem. Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Reklama
Reklama
Reklama