Reklama
Składniki:
- 4 steki wołowe po 15 dag (zrazówka)
- puszka krojonych pomidorów
- czerwona papryka
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 pęczka bazylii
- 10 łyżek oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- gałązka świeżego rozmarynu
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz. Zalej połową oleju, octem balsamicznym, dodaj rozmaryn oraz pieprz. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
2. W garnku przesmaż na reszcie oleju drobno posiekaną cebulę oraz paprykę. Dodaj czosnek, pomidory, duś 10 minut na średnim ogniu. Sos dopraw oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Dosyp posiekaną bazylię.
Reklama
3. Steki smaż na patelni po 5 minut z obu stron. Podawaj z sosem.
Reklama
Reklama
Reklama