Śródziemnomorska zupa rybna

Składniki:
1 kg różnych ryb morskich,
20 dag muli,
20 dag odwłoków krewetek,
20 dag ośmiornicy,
20 dag kałamarnic pokrojonych w kawałki,
4 łyżki oliwy,
6 łodyg selera naciowego pocięte na kawałki,
6 dymek wraz z zielonymi piórkami pocięte na mniejsze kawałki,
2 listki tymianku,
2 gałązki natki pietruszki,
szczypta majeranku,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
3 łyżki octu balsamicznego,
20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 ostre papryczki,
3 szklanki białego wina
posiekana natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Umyte i sprawione ryby wyfiletować. Usunąć ości. Ugotować esencjonalny wywar. Na rozgrzaną oliwę wsypać: seler, cebulę dymkę, majeranek, pietruszkę, czosnek. Stale mieszać. Dusić kwadrans. Wlać ocet. Dodać: pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, kałamarnice i ośmiornicę, wino. Zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odcedzić. Wlać wywar rybny. Wsypać: krewetki, małże i pokrojone na kawałki filety rybne. Delikatnie gotować, aż małże się nie otworzą. Przesypać je do uprzednio przygotowanych składników zupy. Dodać przyprawy do smaku. Posypać posiekaną natką. Ostrożnie wymieszać.