Reklama
Składniki:

1 kg różnych ryb morskich,
20 dag muli,
20 dag odwłoków krewetek,
20 dag ośmiornicy,
20 dag kałamarnic pokrojonych w kawałki,
4 łyżki oliwy,
6 łodyg selera naciowego pocięte na kawałki,
6 dymek wraz z zielonymi piórkami pocięte na mniejsze kawałki,
2 listki tymianku,
2 gałązki natki pietruszki,
szczypta majeranku,
4 rozgniecione ząbki czosnku,
3 łyżki octu balsamicznego,
20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 ostre papryczki,
3 szklanki białego wina
posiekana natka pietruszki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte i sprawione ryby wyfiletować. Usunąć ości. Ugotować esencjonalny wywar. Na rozgrzaną oliwę wsypać: seler, cebulę dymkę, majeranek, pietruszkę, czosnek. Stale mieszać. Dusić kwadrans. Wlać ocet. Dodać: pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, kałamarnice i ośmiornicę, wino. Zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odcedzić. Wlać wywar rybny. Wsypać: krewetki, małże i pokrojone na kawałki filety rybne. Delikatnie gotować, aż małże się nie otworzą. Przesypać je do uprzednio przygotowanych składników zupy. Dodać przyprawy do smaku. Posypać posiekaną natką. Ostrożnie wymieszać.

Reklama
Reklama
Reklama