Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag spaghetti
Reklama

Na pulpeciki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 10 dag startego parmezanu
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • 1 posiekana dymka
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 5–6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • tymianek
  • sól, pieprz

Do posypania:

  • wiórki parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Reklama
  1. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż 2 minuty. Dołóż pomidory. Dopraw posiekanym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Podlej winem i duś na małym ogniu około 20 minut.
  2. Wymieszaj mięso z parmezanem, tartą bułką, posiekaną dymką i roztrzepanym jajkiem. Masę dopraw solą i pieprzem. Wyrób i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki włóż do sosu i duś na wolnym ogniu pod przykryciem 15–20 minut.
  3. Spaghetti ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Osącz na sitku. Przełóż do miski, polej sosem pomidorowym z pulpecikami. Posyp wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama