Spaghetti z małżami

Składniki:
2 kg świeżych małży,
25 dkg makaronu spaghetti,
1/2szklanki białego wina,
1/4 szklanki wody,
1 łyżka posiekanego drobno imbiru,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
2 szklanki sosu chili,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka posiekanej natki kolendry,
1/4 szklanki prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych.
Przygotowanie:
Przebrać małże - otwarte należy wyrzucić. Pozostałe dokładnie wyszorować. W dużym garnczku doprowadzić do wrzenia wino i wodę, dodać imbir i pieprz ziarnisty. Dodać małże, gotować 5 minut. Przykryć garnczek i energicznie nim przez chwilę potrząsać, usunąć małże, których skorupy pozostają zamknięte. W rondlu podgrzać sos chili wraz z bulionem warzywnym. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, rozłożyć na talerze, polać sosem chili. Na makaronie ułożyć porcje małży. Udekorować posiekaną kolendrą i orzeszkami ziemnymi.