Spaghetti alla puttanesca
Z anchois, oliwkami i chili

Opublikowano: 21.08.2013, 15:05
Reklama
Ilość kalorii: 510
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 40 dag spaghetti
- puszka krojonych pomidorów
- 5 dag kaparów
- 5 filecików anchois
- 2 strączki papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków oregano lub natka pietruszki
Reklama
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Osącz na sicie.
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smaż ok. minuty, po czym dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Wrzuć posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i duś razem na małym ogniu 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron włóż do sosu i chwilę razem podgrzewaj. Podawaj na ogrzanych talerzach, posypany listkami oregano lub natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama