Solianka rybna

Opublikowano: 23.10.2007, 10:38
Reklama
Składniki:
- 1 kg świeżych ryb
- 5 dag masła
- 3 kiszone ogórki
- 2 szklanki soku z ogórków
- 1 cebula
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki śmietany
- koperek
Reklama
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, przesmażyć na łyżce masła, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć, można dodać 1-2 łyżki przecieru pomidorowego. Przełożyć do garnka, rozprowadzić sokiem z ogórków i 1 l wody. Włożyć sprawione i pokrojone ryby (najlepiej różnych gatunków) oraz liść laurowy. Gotować do chwili, kiedy ryba będzie miękka. Połączyć z oddzielnie ugotowanymi, pokrojonymi w plasterki ogórkami. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gorącą zupę rozlać do talerzy lub miseczek, do każdej porcji dodać śmietanę, można położyć plasterek cytryny, udekorować gałązką koperku.
Reklama
Reklama
Reklama