Reklama
Składniki:

- 1 kg żeberek pokrojonych na niewielkie kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki marmolady z brzoskwiń lub moreli
- pomarańcza
- 5 łyżek oliwy
- łyżka brązowego cukru
- szczypta mielonej papryczki chili
- sól
- mielony czarny pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj. Pomarańczę dokładnie wyszoruj w bieżącej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, przekrój na pół. Z połowy pomarańczy na drobnej tarce zetrzyj skórkę. Z obu połówek wyciśnij sok.

2. Posiekany czosnek wymieszaj z sokiem i skórką pomarańczową, oliwą, marmoladą brzoskwiniową lub morelową, brązowym cukrem. Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą mielonej ostrej papryki.

3. Do tak przygotowanej marynaty włóż żeberka, odstaw na 2 godziny do lodówki.

Reklama

4. Następnie osączone mięso ułóż na metalowej tacy i piecz na rozgrzanym grillu, aż stanie się złocistobrązowe. Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Reklama
Reklama
Reklama