Reklama
Składniki:
- 40 dag czerwonej soczewicy w połówkach
- 20 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
- 2–3 szare renety
- cebula
- 2–3 łodygi selera naciowego
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 1–2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kiełbasę i seler naciowy pokrój w plasterki. Smaż 3 minuty cebulę z czosnkiem, selerem i kiełbasą. Dodaj opłukaną soczewicę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 2 minuty, mieszając.
Reklama
2. Zalej rosołem, tak aby soczewica była zakryta. Na wierzchu ułóż pokrojone w ósemki jabłka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Pod koniec gotowania potrawę wymieszaj. Posyp listkami selera naciowego oderwanymi z łodyg.
Reklama
Reklama
Reklama