Reklama
Składniki:

- 1 karp, ok. 1,5 kg
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka
- bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- korzeń chrzanu
- sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Rybę spraw, oczyść, opłucz, pokrój na dzwonka, posól, odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce (możesz też smażyć od razu).

2. Na talerzyku roztrzep jajka, osuszone dzwonka ryby obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzej masło razem z olejem, usmaż rybę na rumiano z obu stron, wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.

4. Chrzan opłucz, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Reklama

5. Dno półmiska wyłóż startym chrzanem, ułóż na nim porcje ryby.

Reklama
Reklama
Reklama