Reklama
Składniki:
- 1 karp ok. 1,2 kg
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1–2 jajka
- 2 cebule
- 2–3 łyżki mąki
- pół szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- 1 łyżka świeżego masła
Reklama
Przygotowanie:
Rybę sprawić, usunąć łuski, odciąć głowę i płetwy, opłukać, osuszyć, pokroić na dzwonka, skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać, pokroić na plastry, obłożyć dzwonka ryby, odstawić na godzinę. Jajko roztrzepać, na oddzielne talerze wsypać tartą bułkę i mąkę, dzwonka ryby wyjąć, oczyścić z cebuli. Panierować kolejno najpierw w mące, potem w jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, położyć kawałki ryby, usmażyć na rumiano, przełożyć na drugą stronę, usmażyć. Położyć kawałki masła, przykryć, pozostawić na małym ogniu, żeby ryba doszła.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama