Reklama

Przygotowanie 30 min * smażenie 30 min * 1 porcja – ok. 260 kcal

Reklama

Składniki na 6 porcji:
- 1 karp, ok. 1,5 kg
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- korzeń chrzanu
- sól

Sposób wykonania:

1. Rybę spraw, oczyść, opłucz, pokrój na dzwonka, posól, odstaw na kilkanaście minut w chłodne miejsce (możesz też smażyć od razu).

2. Na talerzyku roztrzep jajka, osuszone dzwonka ryby obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzej masło razem z olejem, usmaż rybę na rumiano z obu stron, wstaw do gorącego piekarnika na 15 minut.

4. Chrzan opłucz, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

5. Dno półmiska wyłóż startym chrzanem, ułóż na nim porcje ryby.

Reklama

Potrawy świąteczne - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama