Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 100 g miodu,
  • 2 papryczki chili,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 100 ml bulionu warzywnego.
Reklama
Przygotowanie:

Żeberka w miodzie to danie, które zwykle podaje się na grillu, ale to nie znaczy, że nie możesz się nim cieszyć poza letnim sezonem. Pieczone w piekarniku z dodatkiem papryczek chili, bulionu i świeżych ziół z pewnością zastąpią ci ten pyszny smak.

Do mięsa podaj pieczone frytki z batata i świeżą sałatkę. Doskonale sprawdzi się w tej roli na przykład surówka z selera naciowego. Jak zrobić żeberka w miodzie i chili krok po kroku?

  1. Czosnek praż na suchej patelni do momentu, aż będzie cały czarny. Delikatnie go obierz i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj pokrojone papryczki chili, miód, olej i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Żeberka pokrój według uznanie i osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzyj marynatą mięso i odstaw na pół godziny, by przeszło jej smakiem.
  4. Włóż żeberka do dużego żaroodpornego naczynia. Podlej bulionem.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz żeberka w miodzie przez godzinę, aż na górze zrobi się chrupka skórka. Smacznego!
Reklama

Więcej pomysłów na mięsny obiad:
Pyszne duszone sznycle z indyka
Polędwiczki w sosie grzybowym
Pieczone żeberka w ziołach

Reklama
Reklama
Reklama