Reklama
Składniki:

1,2 kg mięsa wołowego zrazowego,
10 dag smalcu,
70 dag kapusty kwaszonej,
50 dag śliwek suszonych,
5 dag jabłek suszonych,
15 dag boczku,
2 szklanki wywaru z jarzyn i kości,
5 dag cebuli,
2 łyżki mąki,
pieprz,
sól,
cukier,
7 ziaren suszonego jałowca.

Reklama
Przygotowanie:

Umytą i osuszoną wołowinę pokroić na porcje. Delikatnie zbić tłuczkiem. Opróśzyć solą. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym smalcu. W plastry pokroić boczek a cebulę - w talarki. Wsypać na pozostały tłuszcz. Podsmażyć. Ze sparzonych śliwek usunąć pestki. W brytfannie ułożyć warstwami: zrazy, kapustę, boczek, cebulę, śliwki i jabłka. Dodać utłuczony jałowiec, pieprz i łyżeczkę cukru. Wlać wywar. Przykryć. Dusić 50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama