Słodko-kwaśne żeberka w miodzie

Opublikowano: 28.07.2009, 15:39
Reklama
Składniki:
- 1 kg wieprzowych żeberek
- sól
- pieprz
- olej
Reklama
Sos:
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół słoiczka pomidorowego przecieru (jest lepszy od koncentratu)
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki octu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Żeberka opłucz, pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Zrumień na gorącym oleju, przełóż do żaroodpornego naczynia, olej zachowaj.
3. Uduś na nim pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj miód, ocet, przecier pomidorowy i przyprawy, duś 15 min.
Reklama
4. Sosem zalej żeberka, przykryj naczynie i duś na płycie lub w piekarniku ok. godziny, aż będą miękkie.
Reklama
Reklama
Reklama