Reklama
Składniki:

- 1 kg wieprzowych żeberek
- sól
- pieprz
- olej

Reklama

Sos:
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół słoiczka pomidorowego przecieru (jest lepszy od koncentratu)
- 4 łyżki miodu
- pół szklanki octu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Żeberka opłucz, pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

2. Zrumień na gorącym oleju, przełóż do żaroodpornego naczynia, olej zachowaj.

3. Uduś na nim pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, dodaj miód, ocet, przecier pomidorowy i przyprawy, duś 15 min.

Reklama

4. Sosem zalej żeberka, przykryj naczynie i duś na płycie lub w piekarniku ok. godziny, aż będą miękkie.

Reklama
Reklama
Reklama