Reklama
Składniki:

1 kg filetów z mintaja,
1 litr mleka,
5 dag rodzynek,
łyżka masła,
dymka,
łyżka miodu,
1,5 szklanki białego wytrawnego wina,
3 cytryny,
niepełna szklanka śmietany kremówki,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Zagotować mleko. Zdjąć z ognia. Włożyć mintaja na trzy minuty. Wyjąć. Odsączyć. Pokroić w kostkę. Do gorączej wody wsypać na 10 minut rodzynki. Z dwóch cytryn wycisnąć sok. Jedną cytrynę pokroić na plasterki. Umyć, obrać i posiekać dymkę. Sok z cytryny i wino podgrzać. Zeszklić cebulę. Wsypać rodzynki. Wlać miód. Smażyć. Kiedy sos zaczyna gęstnieć, wlać sok z cytryny i wino. Wsypać plasterki cytryny. Lekko podgotować. Zmniejszyć ogień. Wsypać rybę. Doprawić solą i pierzem. Dusić 10 minut. Odcedzić rybę, plasterki cytryny i rodzynki. Sos ubić ze śmietaną. Wsypać rodzynki i plasterki cytryny. Wymieszać. Polać rybę.

Reklama
Reklama
Reklama