Reklama
Składniki:

duża pierś indyka,
słoiczek musztardy 250 dag,
słoiczek miodu wielokwiatowego 100 ml,
1 łyżka octu winnego,
15 dag suszonych śliwek,
15 dag suszonych moreli,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
2 łyżki przyprawy do kurczaka.

Reklama
Przygotowanie:

W misce wymieszać: 3/4 słoika musztardy, 3/4 opakowania miodu, ocet i łyżkę przyprawy. Posolić. Popieprzyć. Zalać taką marynatą indyka. Włożyć do lodówki na dobę. Po wyjęciu przekroić indyka wzdłuż. Do ślodka wkładać naprzemian morele i śliwki. Nagrzać piekarnik do tem.p 180 st. C. Piec indyka przez półtorej godziny. W międzyczasie z pozostałych składników przygotować taką samą marynatę, w jakiej był moczony indyk. Wyciągnąć z piekarnika indyka. Polać marynatą. Zapiec 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama