Reklama
Składniki:

80 dag wołowiny zrazowej,
marchew,
pietruszka,
1/4 selera,
liść laurowy,
po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu,
gałązka świeżego tymianku,
1/8 l czerwonego wina burgundzkiego,
1/8 l czerwonego octu winnego,
1/4 l wody,
łyżeczka soli,
zmielony czarny pieprz,
10 dag ryżu ugotowanego,
słoiczek borówek,
4 łyżki oleju,
ananasy.

Reklama
Przygotowanie:

Umyć i osuszyć mięso. Obrane warzywa pokroić na duże kawałki. Poukłądać je teraz na mięsie razem z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i tymiankiem. Polać czerwonym winem. Wodę zagotować z octem. Ochłodzić. Zalać mięso. Mięso przykryć i włożyć do lodówki na dwa dni. Co jakiś czas obracać, aby było dobrze przykryte marynatą. Mięso wyjąć z zalewy. Natrzeć solą i pieprzem. Przecedzić zalewę. Mięso obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodać warzywa i przyprawy z marynaty. Wlać marynatę. Piec w temp. 200 st C przez 120 minut. Podgrzać półmisek. Przełożyć pieczeń. Włożyć do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Przełożyć do ciepłego półmiska. Udekrować krążkami ananasa. Wokół mięsa poukładać borówki.

Reklama
Reklama
Reklama