Reklama
Składniki:

- 30 dag płatów śledziowych
- 3 buraki
- sok z cytryny lub ocet winny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1–2 korniszony lub kiszone ogórki
- koperek
- olej lub oliwa z oliwek

Reklama
Przygotowanie:

Płaty śledziowe pokroić na 2-centymetrowe kawałki, jeśli są bardzo słone, najpierw je wymoczyć. Buraki wyszorować, ugotować lub upiec w skórce, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Cebulę i ogórki obrać, posiekać w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć plastry buraków, przyprawić je solą i pieprzem, skropić olejem. Ułożyć na nich kawałki śledzi, posypać cebulą i ogórkiem, skropić olejem i sokiem z cytryny, udekorować gałązkami koperku.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama