Śledzie w miodzie

Opublikowano: 28.05.2008, 12:54
Reklama
Składniki:
50 dag solonych śledzi,
3 szklanki mleka,
zielona pietruszka.
Sos:
cebula,
pół szklanki oliwy,
sok i otarta skórka z cytryny,
4 łyżki miodu,
mielone ziele angielskie, cynamon, goździki, kardamon,
kawałek ususzonego piernika,
sól,
pieprz.
Dekoracja:
natka pietruszki.
Reklama
Przygotowanie:
Umyte śledzie moczyć w mleku przez 24 godziny. Miód zagotować z korzeniami na małym ogniu. Obrać cebulę. Wsypać na 2 minuty do wrzątku. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Odsączyć. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Oprószyć startą skórką i solą. Zetrzeć piernik. Połączyć z oliwą, zimnym miodem i cebulą. Śledzie wyjąć z mleka. Pozbawić skóry, kręgosłupa i ości. Umyte i osuszone pokroić na małe kawałki. Wsypać na półmisek. Zalać sosem. Przykryć folią. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
Reklama
Reklama
Reklama