Reklama
Składniki:

60 dag solonych śledzi,
szklanka mleka,
30 dag winnych jabłek,
2 łyżki oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sok z cytryny i skórka otarta z cytryny,
mielona ostra papryka,
natka pietruszki,
suszony majeranek,
cukier,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Ryby zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnie pozbawić je skóry i ości. Zalać mlekiem na dwie godziny. Umyć, pobrać i pokroić jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Wsypać na rozgrzany olej. Lekko podsmażyć. Wlać sok z cytryny. Wsypać majeranek, skórkę cytrynową i paprykę. Posolić. Popierzyć. Wymieszać. Przykryć. Dusić 10 minut. Wlać przecier. Dodać cukier do smaku. Skropić wodą. Zdjąć zognia. Śledzie odsączyć z wody. Pokroić na kawałki. Wsypać na półmisek. Ułożyć na nich jabłka. Przykryć folią. Włożyć na pięć godzin do lodówki.

Reklama
Reklama
Reklama