Śledź po kaszubsku

Opublikowano: 27.11.2007, 16:46
Reklama
Składniki:
- 1 kg małych niesolonych śledzi
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego i ostrej papryki
- 1 szklanka oleju
- 1 cebula
Reklama
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- po 1 łyżce soli i cukru
- po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i zdjąć skórę, z każdego zrobić po 2 fileciki. Połączyć składniki zalewy, wymieszać, zalać filety, tak aby zalewa je pokryła, odstawić na kilka godzin, od czasu do czasu wymieszać. Gdy zbieleją, wyjąć, oprószyć solą, pieprzem i papryką, zwinąć w ruloniki, ułożyć ścisło w salaterce. Posypać posiekaną cebulą, zalać olejem, pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama