Reklama
Składniki:

1 kg świeżych śledzi,
sól,
4 łyżki oleju,
4 łyżki mąki,
Sos:
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 mały seler,
3 cebule,
3 łyżki oleju,
1 puszka przecieru pomidorowego,
4 liściei laurowe,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
sól,
szczypta cukru,
1 łyżeczka ostrej papryki .

Reklama
Przygotowanie:

Wypatroszyć śledzie i opłukać. Oprószyć solą. Pozostawić na 20 minut. Oczyszczone i umyte jarzyny pokroić. Smażyć na patelni razem z przyprawami przez 5 minut. Rozprowadzić przecier kilkoma łyżkami wody. Wlać do warzyw.Dodać przyprawy. Dokłanie wymieszać. Dusić przez 5 minut. Ryby oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Dodać do sosu. Dusić 5 minut.

Reklama
Reklama
Reklama