Reklama

Składniki

Reklama

1kg skrzydełek (7 sztuk)

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 5 szklanek wody
  • 3 średnie cebule
  • liść laurowy (do smaku)
  • ziele angielskie (do smaku)
  • ziarnka czarnego pieprzu (do smaku)
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona (według uznania)
  • margaryna do smażenia
  • 6 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • Sposób przygotowania

    Skrzydełka ugotować, uważać żeby nie rozgotować, dodać przyprawy ( przyprawy według uznania), marchew. Ostudzić, zimne obtoczyć w mące i obsmażyć. Cebule obrać, pokroić w piórka.

    Reklama

    Przygotować zalewę:
    1 szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 5 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu prawdziwego (zalewę zagotować). W salaterce układamy skrzydełka, na skrzydełka pokrojoną w piórka surową cebulę, pokrojoną marchewkę i zalewamy gorącą zalewą. Odstawiamy do ostudzenia. Zimną potrawę wstawiamy na 12 godz. do lodówki

    Reklama
    Reklama
    Reklama