Skrzydełka w orzechowej panierce

Opublikowano: 29.05.2009, 12:00
Reklama
Składniki:
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- czosnek granulowany
- ostra papryka
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Skrzydełka oczyść, opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
2. Orzeszki drobno posiekaj lub zmiel. Wymieszaj z tartą bułką, łyżeczką granulowanego czosnku i papryki. Jajko rozkłóć.
3. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
4. Skrzydełka smaruj najpierw jajkiem, a potem obtaczaj w przygotowanej panierce. Kładź na dobrze rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor.
Reklama
5. Zdejmij z patelni, połóż na papierowych ręcznikach, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z gotowanym ryżem lub frytkami.
Reklama
Reklama
Reklama