Reklama
Składniki:

skrzydełka z kurczaka imbir czosnek miód papryka ostra woda vegeta

Reklama
Przygotowanie:

skrzydełka podzielić na 3 części w przegubach. Do garnka wrzucić te najmniejsze końcówki skrzydełek, wlać wodę (ilościowo jak na zupę dla 3 osób), 2 duże łyżki miodu, 2 zgniecione ząbki czosnku, łyżkę vegety, pół łyżki papryki i gotować wywar. W między czasie łyżkę imbiru zalać szklanką wody i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić imbir i wlać odcedzoną wodę do wywaru ze skrzydełek. Gotować jeszcze jakieś 15 minut. Następnie odcedzić cały wywar. Ułożyć pozostałe części skrzydełek najlepiej w brytfance tak, aby nie leżały jeden na drugim. Zalać odcedzonym wywarem i dusić aż do wyparowania prawie całej wody. Zostawić tylko na dnie trochę klejącego wywaru do okraszenia ziemniaczków. Przede wszystkim proszę się nie bać, że mięso się rozgotuje, bo tak nie jest. Skrzydełka są przepyszne i równie dobrze smakują na zimno. Życzę smacznego.

Reklama
Reklama
Reklama