Reklama
Składniki:

- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 2 cytryn
- łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Czosnek rozgnieść, imbir obrać i drobno posiekać. Wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem winnym i oliwą z oliwek, dodać pieprz. Skrzydełka oczyścić, opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty, wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać grill, na ruszcie ułożyć skrzydełka, piec 20–30 min. W czasie pieczenia przewracać skrzydełka kilka razy, polewając je marynatą. Sprawdzić, czy są upieczone przy kości, zdjąć z rusztu, od razu podawać z sałatą lub surówkami, z ryżem lub pieczywem. Zamarynowane skrzydełka można też usmażyć na patelni.

Reklama
Reklama
Reklama