Reklama
Składniki:

- 80 dag schabu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- 2 ziarna jałowca
- po 2 łyżki oliwy i soku z cytryny

Reklama
Przygotowanie:

Schab opłukać, osuszyć, pokroić na kotlety grubości 1,5 cm. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, dodać grubo zmielony pieprz i jałowiec. Połączyć z oliwą i sokiem z cytryny (zamiast soku z cytryny można użyć octu winnego), posmarować kotlety, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Osączyć z marynaty, położyć kotlety na grillowej patelni, smażyć po 5 min z każdej strony. Na wierzchu położyć pozostałą marynatę i kawałki masła, podgrzewać jeszcze kilka minut na bardzo słabym ogniu. W taki sam sposób można przyrządzić karkówkę, tylko nie dodawać już masła.

Reklama
Reklama
Reklama