Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie jabłka
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek masła
- czubata łyżka musztardy francuskiej
- łyżeczka miodu gryczanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła z olejem. Obsmaż mięso. Dodaj cebulę i smaż 3 min. Podlej szklanką piwa, dodaj musztardę, miód, oprósz przyprawą do potraw, przykryj i duś 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w małej ilości wody i zagęść sos.
2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jabłka opłucz, oczyść z pestek i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej resztę masła, przesmaż jabłka, oprósz pieprzem i podlej resztą piwa. Duś na dużym ogniu, aż piwo odparuje. Ziemniaki osącz, utłucz, połącz z połową jabłek i natką. Kotlety podawaj polane sosem z jarzynką i jabłkami.