Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego
- 3 mandarynki
- duża pomarańcza
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- szczypta mielonego cynamonu
- mielone i całe goździki
- tymianek
- sól
- pieprz
- 2 pokrojone na kawałki pomarańcze
Przygotowanie:
1. Schab opłucz, osusz, ostrym i długim nożem zrób w nim szeroką kieszeń. Natrzyj solą, pieprzem, cynamonem i mielonymi goździkami.
2. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, nadziej nimi mięso. Kieszeń zepnij wykałaczkami. Pomarańczę sparz, pokrój w plastry.
3. Schab posmaruj jedną łyżką miodu, obłóż plastrami pomarańczy, po czym obwiąż nicią kuchenną. Wciśnij w plasterki kilka całych goździków, ułóż pieczeń na blasze, wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st.
4. Obniż temperaturę do 190 st., pieczeń polej sokiem pomarańczowym. Piecz 1,5 godz., polewając powstałym sosem. Ok. 20 min przed końcem pieczenia mięso posmaruj resztą miodu, posyp tymiankiem i obłóż 2 pokrojonymi w plastry pomarańczami.